Friday, July 22, 2011

Le Creuset ?

Mengikut sesawang Le Creuset, jenama ni adalah jenama dari Perancis dan sudah bermula sejak 1925. (Ada la dekat-dekat 90 tahun kan?) Antara keluaran dari Le Creuset adalah 'cast iron cookware, multi-ply stainless steel, toughened non-stick, stoneware and ceramics, along with wine connoisseurs’ favourite - Screwpull corkscrews and wine accessories.'  (maaf ye kawan-kawan... kopipes saje. kredit to lecreuset.co.uk)


Jenama ni adalah jenama cookware yang premium, maksudnyer, barang-barangnya adalah yang terbaik (dan harga pun lebih juga, :) ). Kalau nak tau sejarah lanjut sila la melawat website www.lecreuset.cok.uk .


Kalau cookware yang 'cast iron' tu, bole guna kat dapur hob, dishwasher, freezer, guarantee pun lifetime.Yang pasti, takle masuk dalam microwave (besi tak boleh digunakan dalam microwave yer... harap maklum). Tapi boleh digunakan dalam oven. 


Kalau yang stoneware lak, guarantee 5 tahun, boleh guna kat freezer, dishwasher, oven dan microwave. Dapur hob? no,no.. tak bole guna.


Untuk barangan stainless steel, guarantee lifetime (kalau non-stick gurantee 10 tahun je), selamat untuk oven, dishwasher dan hob. Tak seswai untuk freezer dan microwave.


Kalau ada antara kawan-kawan yang rajin tengok rancangan masakan, contoh kat asia food channel tu kan, atau kat channel travel n discovery tu, yang ada jamie oliver, anna olson, atau mana-mana chef, perasan tak peralatan masakan dorang? Saya kadang-kadang suka tengok peralatan masakan chef-chef ni. Biasanya, cookware @ utensils yang chef-chef ni gunakan adalah peralatan yang premium (promosi skali la tu, hehehehe) . Masakan pun cepat, rata (takde la selalu hangus2 cam kita ni, err... cam saya ni, hihihi) . 


Untuk maklumat lebih lanjut sila ke website Le Creuset... happy viewing! :)

2 comments:

Erin said...

salam, you ada jual tak Le Creuset Cobalt Round Dutch Oven?

Anie said...

i cek dgn supplier dulu ye...

Post a Comment